Rogale świętomarcińskie - KUKBUK
rogale swietomarcinskie kukbuk

Rogale świętomarcińskie

8-10 porcji

Rogale z białym makiem, lukrem i orzechami. Bez certyfikatu, za to pachnące masłem i idealne na 11 listopada.

Na początek robimy masę makową. W garnuszku podgrzewamy mleko z wodą, a kiedy zawrze, wlewamy do miski z makiem i zostawiamy na 30 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wilgoci, używając do tego ściereczki kuchennej lub gazy. Mak przekładamy z powrotem do miski i mieszamy z cukrem. Trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o jak najdrobniejszych oczkach. W pojemniku blendera umieszczamy orzechy, migdały, rodzynki oraz pokrojoną masę marcepanową i miksujemy, a następnie dodajemy do maku. zmiksuj to drobno, a następnie przełóż do miski z makiem. Biszkopty również rozdrabniamy blenderem, a skórkę pomarańczową drobno siekamy i dodajemy wszystko do maku. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, a na koniec wlewamy do masy roztrzepane jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Do miski miksera wsypujemy mąkę. Robimy w niej zagłębienie, w które wsypujemy cukier i pokruszone drożdże, po czym wlewamy mleko. Zostawiamy miskę na 10 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą.
Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i włączamy niskie obroty miksera. Kiedy całość będzie jednolita, zwiększamy obroty na średnie i wyrabiamy jeszcze przez 5-7 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie, dodajemy po trochu miękkie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Ciasto można też wyrobić ręcznie.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie odgazowujemy za pomocą pięści i wykładamy na blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na 2/3 ciasta rozsmarowujemy miękkie masło, a następnie nakładamy 1/3 nienasmarowanego ciasta na część nasmarowaną, tak samo robimy z drugą częścią, w efekcie otrzymując prostokąt złożony na trzy części, jak list. Tak przygotowane ciasto delikatnie rozwałkowujemy i znów składamy na trzy części. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowywanie i składanie powtarzamy trzykrotnie, a następnie, po ostatnim leżakowaniu w lodówce, wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości 0,5 cm. Wycinamy z niego trójkąty o podstawie 10 cm.

Masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką końcówką i wyciskamy na dłuższe boki trójkątów ciasta. Następnie zwijamy trójkąty, zaczynając od podstawy, którą najpierw nacinamy na środku na długość około 1 cm. Dalej zwijamy ciasto, aż uformujemy rogala. Po zwinięciu wszystkich, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Zostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na około 40 minut, a następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut, do zrumienienia. Cukier puder ucieramy w misce z gorącą wodą i lukrujemy gorące rogale. Posypujemy siekanymi migdałami lub orzechami i studzimy. Smacznego!

 

 

Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

 

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: