Rogale na Św. Marcina - KUKBUK
rogale na swietego marcina

Rogale na Św. Marcina

6 sztuk

Rogale świętomarcińskie w domowej wersji z masłem i masą marcepanową.

Mąkę i cukier przesiewamy na blat. Formujemy kopczyk, do którego wkładamy z jednej strony drożdże i zakwas, z drugiej – sól. Masło (15 gramów) rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do środka kopczyka z mąki. Mieszamy okrężnymi ruchami, delikatnie zagarniając mąkę do środka, aż do momentu, kiedy składniki całkowicie się połączą. Wyrabiamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut. W tym czasie zimne masło (125 gramów) rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia na kwadrat o boku około 25 centymetrów, chłodzimy. Po 30 minutach rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 × 50 centymetrów. Masło umieszczamy w środku ciasta, zawijamy je i wałkujemy, po czym jeszcze raz składamy. Zawijamy w folię i chłodzimy 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy, ponownie rozwałkowujemy i składamy – i znów chłodzimy 2 godziny. Te czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Mak i orzechy zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzamy i mielimy dwukrotnie.

Marcepan rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makowo-orzechową, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową i mieszamy. Dokładamy śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy trójkąty. Nakładamy na nie nadzienie i zawijamy rogale, które przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte rogale smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach.

Z cukru pudru i wrzątku przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłe rogale. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: