Rogale Marcińskie - KUKBUK
rogale marcinskie kukbuk

Rogale Marcińskie

6-8 porcji

Do 100 ml ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy, by ruszyły. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy zaczyn drożdżowy, dodajemy jajka, cukier, sól i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy w trzech porcjami roztopione masło, by powoli połączyło się z ciastem. Kiedy ciasto zrobi się błyszczące i sprężyste, rozwałkowujemy je na prostokąt w rozmiarze A3. Całość owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 45 minut.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na blacie roboczym. Na 2/3 powierzchni ciasta rozrzucamy starte na tarce zimne masło. Częścią bez masła nakrywamy środek ciasta, a następnie przykrywamy całość pozostałą 1/3 na której wcześniej rozłożyliśmy masło. Wałkujemy ostrożnie, by znów uzyskać prostokąt w formacie A3. Schładzamy 45 minut w lodówce. Po tym czasie składamy je tak samo jak poprzednio i znów wałkujemy do A3 i schładzamy 45 minut. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na noc.

Rano zabieramy się za farsz. Opłukany na drobnym sitku mak zalewamy dwoma litrami wrzątku i odstawiamy na godzinę. Potem dokładnie go odsączamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i podsmażamy, dokładamy mak i smażymy dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu, by całość się nie przypaliła. Do gorącej masy dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. Dolewamy esencję, ponownie mieszamy i odstawimy do wystygnięcia. Do zimnej masy wsypujemy pokruszone biszkopty i dwa jajka, cały czas mieszamy.

Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Nakładamy cienko farsz na całą powierzchnię. Wycinamy z ciasta naprzemiennie trójkąty o podstawie około 10 cm, tnąc prostokąt wzdłuż krótszego boku. Zwijamy każdy trójkąt zaczynając od podstawy, po mniej więcej trzech centymetrach nacinamy ciasto na środku rozchylamy na boki i zwijamy dalej. W ten sposób rogal zrobi się rogalowy!

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach pół godziny. Ozdabiamy gęstym lukrem (200 g cukru pudru na 3 łyżki wrzątku) i posypujemy posianymi migdałami, albo orzechami, albo czym tam sobie życzycie! Smacznego – mam nadzieję, że dotarliście tak daleko. Jak nie, to dzwońcie do znajomych z Poznania, niech wyślą przesyłkę konduktorską!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: