Risotto z rydzami - KUKBUK
risotto rydze kukbuk

Risotto z rydzami

4 porcje

Grzyby czyścimy, odcinamy końcówki nóżek, kroimy na pół, by sprawdzić, czy nie są robaczywe. Duże rydze kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Dodajemy połowę posiekanej cebulki i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy grzyby i dwie gałązki tymianku, smażymy przez ok. 10 minut, aż grzyby zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy grzyby do miseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy resztę cebulki i ryż, smażymy, aż cebula i ryż będą szkliste. Dodajemy wino, zwiększamy ogień i smażymy, aż wino odparuje. Dodajemy ok. 1 szklanki bulionu – tyle, by pokrył ryż. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając płyn, gdy odparuje. Gotujemy ryż, dolewając bulion, aż będzie al dente. Dodajemy grzyby i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oscypkiem i znów mieszamy. Podajemy gorące, z płatkami oscypka.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: