Risotto z koniczyną - KUKBUK
risotto kukbuk

Risotto z koniczyną

3 porcje

Na szczęście nie musi być czterolistna, żeby smakowało wyśmienicie.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy ryż, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż ziarna staną się szkliste. Zalewamy wszystko winem, mieszamy i gotujemy do momentu, aż alkohol wyparuje. Dolewamy łyżkę wazową bulionu i gotujemy, stale mieszając. Gdy ryż się gotuje, płuczemy koniczynę. Liście drobno kroimy, kwiaty pozostawiamy całe. Wrzucamy roślinę do ryżu, mieszamy. Odparowujący płyn uzupełniamy co chwilę kolejnymi porcjami bulionu do czasu, aż ryż stanie się miękki i spoisty. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i posypujemy tartym parmezanem.

 

Przepis: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Zdjęcie: Marta Karcz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: