Risotto z topinamburem aromatyzowane cytryną - KUKBUK
Risotto z topinamburem kukbuk

Risotto z topinamburem aromatyzowane cytryną

4 porcje

Przepis poleca znawca i entuzjasta włoskiej kuchni, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Ghia.

Obieramy topinambur za pomocą obieraczki do ziemniaków lub ostrego noża, po czym kroimy go na cienkie plasterki. Pora również kroimy na plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy. Podsmażamy pora przez 5 minut, solimy i, po zamieszaniu, dodajemy topinambur.

Mieszamy całość przez kilka minut za pomocą drewnianej łyżki, po czym dodajemy odrobinę mirinu. Delikatnie solimy i gotujemy pod przykryciem przez następne dziesięć minut, zmniejszając ogień. Równolegle gotujemy ryż al dente, dodając do niego soloną wodę w ilości równej dwukrotności jego objętości (na przykład 1 szklankę ryżu gotujemy w dwóch szklankach wody).

Sprawdzamy nasz topinambur; dobrze ugotowany powinien być półtwardy.

Ciągle mieszając, dodajemy do garnka ugotowany ryż. Doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą oliwy. Posypujemy startą skórką cytryny, mieszamy i podajemy na oddzielnych talerzach, dekorując wcześniej poszatkowanym selerem.

 

Więcej przepisów

na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

 

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w szósty zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Przepis i zdjęcia: Akademia Kulinarna Whirlpool

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: