Risotto z szynką parmeńską i cukinią - KUKBUK
risotto szynka cukinia kukbuk

Risotto z szynką parmeńską i cukinią

10 porcji

Zdradzimy wam sekret: nie ma dobrego risotto bez porządnej łyżki masła i garści parmezanu.

Siekamy drobno cebulę i seler i wrzucamy do garnka z oliwą. Rozgrzewamy powoli i czekamy aż warzywa zaczną delikatnie się szklić. Wrzucamy wtedy ryż i prażymy przez 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wszystko wywarem tak, aby zakrył ryż. Gotujemy na wolnym ogniu ok 16-18 minut, często mieszając (aż ryż będzie miękki). Gdyby w trakcie gotowania wywar wyparował, a ryż nie był jeszcze gotowy, należy dolewać wywaru.

W międzyczasie przygotowujemy cukinię. Kroimy ją na pół, usuwamy miąższ i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy wraz z czosnkiem w skórce. Gdy cukinia zacznie się lekko szklić wyjmujemy czosnek, a cukinię odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni smażymy szynkę parmeńską pokrojoną w kosteczkę, aż będzie chrupiąca. Odstawiamy.

Do ugotowanego ryżu dodajemy cukinię, szynkę, parmezan. Opcjonalnie można dodać również startą skórkę z cytryny i świeże listki mięty.

 

Przepis: Marco Ghia
Zdjęcie: Karolina Mikiewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: