Risotto szafranowe - KUKBUK
Risotto szafranowe kukbuk

Risotto szafranowe

4 porcje

Kremowe risotto milanese z sosem szafranowym smakuje wybornie zarówno z dodatkami, jak i bez nich.

Odkryj więcej przepisów stworzonych przez szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelina a także Wojciecha Modesta Amaro, zainspirowanych linią sprzętów Samsung Chef Collection. 

 

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej przez wielu uważane jest za trudne do wykonania – Club des Chefs udowodni Ci jednak, że przygotowuje się je niezwykle łatwo i przyjemnie.                  

 

Ryż wsypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie partiami dolewamy posolony wrzątek, cały czas mieszając po każdym dolaniu i uzupełniając płyn wtedy, gdy poprzednia partia zostanie wchłonięta przez ryż. Kontynuujemy ten proces aż do czasu, gdy ryż całkowicie się ugotuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło, starty ser, ocet i sól.

 

Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej rozpuszczoną w zimnej wodzie skrobię, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito, dodajemy nitki szafranu i odstawiamy na 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą.

 

Nakładamy ryż na talerze, polewamy sosem szafranowym i podajemy.

 

Przepis: David Oldanieg

Zdjęcia: Samsung

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: