Risotto z pokrzywą, rzodkiewkami i dymką paluch - KUKBUK
risotto pokrzywa kukbuk

Risotto z pokrzywą, rzodkiewkami i dymką paluch

2 porcje

Pokrzywę zanurzamy na minutę w osolonej wodzie, przekładamy do miski z lodem i studzimy. Wystudzoną przelewamy przez sito. Dobrze odcedzoną przekładamy do blendera z połową umytych listków rzodkiewki (dodałam kilka gałązek niedźwiedziego czosnku), miksujemy pulsacyjnie na gładki mus. Do garnka z grubym dnem wrzucamy 2 łyżki masła i białą część dymki pokrojoną w cienkie plasterki. Po 3 minutach podgrzewania dodajemy ryż i pozwalamy mu złapać temperaturę, obkleić się masłem. Wlewamy wino. Ono również powinno zostać wciągnięte przez ryż, zanim zaczniemy dodawać podgrzany, gorący bulion. Pięć razy po 100 ml gorącego płynu wypijało moje risotto. Wlewamy partiami i dopiero gdy pierwsza zniknie, możemy wlać kolejną. Z ostatnią partią dodajemy odciśniętą lekko pulpę pokrzywowo-rzodkiewkową i kilka rzodkiewek startych na cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Zdejmujemy lekko płynne z ognia, wrzucamy ser i pozostałe masło, mocno wkręcając drewnianą łyżką. Serwujemy z posiekanymi surowymi listkami i plasterkami rzodkiewki, ewentualnie z dodatkowymi płatkami parmezanu. Natychmiast jemy!

© KUKBUK 2017