Risotto di zucca con oscypek - KUKBUK
Risotto dynia kukbuk

Risotto di zucca con oscypek

3 porcje

Na patelni podgrzewamy 50 g masła i przesmażamy delikatnie posiekaną cebulę, czosnek, szałwię i seler naciowy. Delikatnie solimy. Gdy warzywa się zeszklą, wsypujemy ryż. Po chwili wlewamy marsalę. Gdy odparuje, dokładamy pociętą w spore kawałki dynię. Zalewamy bulionem i delikatnie mieszając, najlepiej potrząsając patelnią, czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Dolewając porcjami bulion, powtarzamy cały proces do miękkości ryżu i dyni. Na koniec przyprawiamy dwiema szczyptami białego pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej. Dokładamy pozostałe masło, dosypujemy ser i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie minuty. I możemy podawać. Można oczywiście użyć  włoskiego sera na koniec – parmezanu czy grana padano – by otrzymać bardziej włoskie risotto. A co łączy parmezan i oscypka? To że jeden i drugi ma zastrzeżoną nazwę i określony skład po to, byśmy kupując ser wiedzieli, co będziemy jeść po przyjściu do domu. We Włoszech system takich oznaczeń działa już od wielu lat. W Polsce proces dopiero się zaczyna i na naszej liście jest już 36 takich produktów. Pełna lista wraz z adresami, gdzie można kupić takie prawdziwe oscypki, karpie zatorskie, redykołki, oraz resztę specjałów, znajduje się na stronie:www.trzyznakismaku.pl 

P.S Śliwowicy na tej liście nie ma, bo jak mówią górale – to napój po którym chłop na dwa tygodnie znika. I dodają, że śliwowicy sprzedawać nie wolno, ale kupować można!

 

Bacówka Wojciech Komperda Hala Majerz, Pieniński Park Narodowy

© KUKBUK 2017