Risotto con speck e radicchio - KUKBUK
risotto speck radicchio kukbuk

Risotto con speck e radicchio

2 porcje

Marchew i pietruszkę obieramy, razem z nieobraną cebulą, selerem i liściem laurowym zalewamy wodą i gotujemy szybki bulion. Na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę z selerem naciowym. Sześć plasterków specku kroimy w krótkie, wąskie paski. Smażymy razem z warzywami. Wsypujemy ryż na patelnię. Delikatnie mieszamy, a gdy się zeszkli, wlewamy na patelnię białe wino. Kiedy wino odparuje, na małym gazie gotujemy ryż, uzupełniając bulion, nie przerywając wrzenia i pilnując, by ryż cały czas był przykryty płynem. Na drugiej patelni krótko smażymy pozostałe plastry specku, tak by były chrupiące. Odkładamy na bok. Gdy ryż będzie al dente, dokładamy na patelnię grubo posiekane radicchio, łyżkę masła oraz mascarpone, solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na dwie minuty. Podajemy z chrupiącymi plastrami specku.

 

PS

Do działu lektur obowiązkowych przed wyjazdem do Rzymu doszła nowa pozycja: „W Rzymie jak w domu” Rosity Steenbeek. To kopalnia nieoczywistych informacji o Wiecznym Mieście. I kopalnia powodów do zazdrości. Dlatego teraz, zamiast gotować, szukam biletów do Rzymu – termin dowolny, byle szybko!

 

Bartka Kieżuna

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: