Risotto con speck e fagioli al vino rosso - KUKBUK
Risotto speck kukbuk

Risotto con speck e fagioli al vino rosso

5 porcji

Fasolę gotujemy z czosnkiem, ziołami i łyżką masła do miękkości. Odcedzamy, a wodę odstawiamy na bok i utrzymujemy w stanie wrzenia. Na patelni z grubym, dnem, na maśle, szklimy posiekaną cebulę i seler naciowy z dodatkiem boczku pokrojonego w drobną kostkę. Gdy warzywa się zeszklą, wsypujemy ryż. Chwilę smażymy razem. Wlewamy czerwone wino i mieszamy, by dokładnie połączyło się z ryżem. Gdy wino odparuje, podlewamy risotto wodą z fasoli – partiami, nie przerywając wrzenia na patelni. Cały proces powinien trwać około 20 minut, tak by ryż był al dente. Dokładamy fasolę, resztę masła i ser. Mieszamy dokładnie, wyłączamy gaz, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: