Risotto al prosecco - KUKBUK
risotto prosecco kukbuk

Risotto al prosecco

3 porcje

Drobno posiekaną cebulę szklimy na połowie masła. Dosypujemy ryż, mieszamy delikatnie i czekamy, aż również się zeszkli. Wtedy wlewamy na patelnię odrobinę wina i czekamy, aż ryż je wchłonie. Delikatnie mieszamy lub potrząsamy patelnią. Proces powtarzamy, aż skończy się prosecco. Jeśli ryż jest jeszcze twardy, wino zastępujemy gorącym bulionem.

Gdy ryż zmięknie, ale pozostanie al dente, a bulion odparuje, dokładamy na patelnię drugą połówkę masła oraz starty ser i solimy. Mieszamy intensywnie, garnek przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

Podajemy koniecznie w towarzystwie tego samego prosecco, którym podlewaliśmy risotto. Dla czterech osób najlepiej byłoby mieć po prostu dwie butelki musującego wina. Jedną do gotowania i drugą do wypicia. W końcu jest karnawał!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: