Risotto al latte - KUKBUK

Risotto al latte

3 porcje

Zagotowujemy mleko. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażamy posiekaną szalotkę, tak by się zeszkliła, ale nie nabrała złotego koloru. Wsypujemy na patelnię ryż, solimy i gdy się przesmaży, wlewamy połowę gotującego się mleka. Mieszamy co jakiś czas, uzupełniając mleko. Po mniej więcej 20 minutach, gdy ryż będzie miękki, ale al dente, przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładamy masło i ser, mieszamy, wyłączamy gaz i przykrytą patelnię odstawiamy na minutę. Podajemy z odrobiną grubo tłuczonego czarnego pieprzu.

 

Tessa Kiros na patelnię wrzuca całą szalotkę i wyciąga ją przed dodaniem sera i masła. U mnie ręce były szybsze od głowy, najpierw posiekałem szalotkę, a potem przeczytałem, co powinienem zrobić. Ale wyszło pysznie!

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku