Risotto ai funghi - KUKBUK
risotto GRZYBY KUKBUK

Risotto ai funghi

1 porcja

Jedną porcję masła rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dokładamy posiekane listki szałwii i podgrzybki w sporych kawałkach. Po chwili wsypujemy ryż i czekamy, aż się zeszkli. Wlewamy pigwówkę, mieszamy delikatnie i czekamy, żeby alkohol odparował. Podlewamy bulionem, utrzymując ryż w nieustannym wrzeniu. Kiedy ryż będzie al dente, dokładamy drugą porcję masła i starty ser. Mieszamy energicznie. Patelnię odstawiamy na 2-3 minuty i podajemy!

 

PS

W XVIII wieku Wenecja była niekwestionowaną światową stolicą opery. Żeby utrzymać się w nastroju szampańsko-weneckim, w piątek 9 października wybieram się na koncert Aleksandry Kurzak. W ICE artystka, którą bardzo rzadko można usłyszeć w Polsce, a która występuje na najbardziej prestiżowych scenach świata – Metropolitan Opera w Nowym Jorku, Teatro alla Scala w Mediolanie, Covent Garden w Londynie – zaśpiewa najpiękniejsze arie ze swojego bogatego repertuaru. Śpiewaczce będzie towarzyszyć Orkiestra Akademii Beethovenowskiej pod dyrekcją libańsko-polskiego dyrygenta Bassema Akikiego. Są jeszcze bilety!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: