Risalamande - duński pudding ryżowy - KUKBUK
pudding ryzowy kukbuk

Risalamande – duński pudding ryżowy

4 porcje

Idealny na zimowy poranek, pudding ryżowy z wanilią, siekanymi migdałami i wiśniową leguminą.

Ryż płuczemy, wsypujemy do żeliwnego rondla z pokrywką, zalewamy mlekiem i zagotowujemy, cały czas mieszając. Wanilię przecinamy wzdłuż, wydłubujemy ziarna i wrzucamy wszystko do mleka z ryżem. Doprawiamy cukrem i solą, przykrywamy garnek i gotujemy pudding na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach opatulamy garnek ręcznikiem i kołdrą (najlepiej po prostu umieścić go w łóżku) i zostawiamy na całą noc.

Migdały zalewamy gorącą wodą. Gdy lekko przestygną, obieramy je i grubo siekamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszając, dodajemy ją do puddingu, wsypujemy także migdały. Pudding podajemy z sokiem wiśniowym.

© KUKBUK 2017