Rigatoni z cukinią i sosem paprykowym - KUKBUK
barilla rigatoni

Rigatoni z cukinią i sosem paprykowym

2 porcje

Danie prosto z Rzymu – dodaj do dużych rurek nieco warzyw i zrób szybki obiad dla całej rodziny.

Na dwóch patelniach rozgrzewamy po łyżce oliwy i podsmażamy na niej pokrojoną szalotkę. Wrzucamy pociętą na kawałki paprykę: na jedną patelnię żółtą, na drugą czerwoną. Dusimy, aż zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z patelni, miksujemy i mieszamy ze startym na tarce serem pecorino. Na trzeciej patelni, na oliwie podsmażamy cukinię pokrojoną w talarki.

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy krótko (około 3 minut), do momentu, aż będzie miękki na zewnątrz, ale wewnątrz pozostanie jędrny. Odsączamy na dużym durszlaku, nie polewamy oliwą ani nie przelewamy wodą. Odstawiamy.

Równe porcje żółtego i czerwonego sosu nakładamy na talerze. Wykładamy ugotowany makaron i dekorujemy go podsmażoną cukinią i świeżą bazylią. Doprawiamy pieprzem.

arabiata, arabiatta pene, arabiatta spageti, bekon, bez glutenu, bolognes, bolognese, bolonez, capellini, carbonara, carbonarra, farfale, farfalle, jak się robi spaghetti bolognese, kalmary, krewetki, krewetki spaghetti przepis, kuchnia wloska, lasagne, lazania, losos pene przepis, łosoś pene, makaron, makaron kurczak, makaron z cukinia, muszle all’arrabbiata przepisy, napoli, owoce morza spagheti, pasta, pene, pene z bolognese, pene z owocami morza przepis, pene ze szpinakiem, pene ze świeżymi pomidorami, pesto, przepis na penne carbonara, rigate, rigatoni, sos bolognese, spagetti z kurczakiem, spagheti z bolognese, spahgetti, szpinak pene, świderki, tagiatelle, wloska pasta, włoski makaron, włoskie spaghetti bolognese,

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: