Retro pierożki z konfiturami - KUKBUK
kruche pierozki kukbuk

Retro pierożki z konfiturami

4 porcje

Pierożki jak kruche ciasteczka z nadzieniem. Słodkie i pełne wdzięku wspomnienie z dzieciństwa.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce, formujemy kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm i szklanką lub specjalną foremką wycinamy z niego kółka. Na środek każdego kładziemy płaską łyżeczkę ulubionej konfitury, dżemu lub marmolady, po czym dokładnie sklejamy, jak na pierogi. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i nakłuwamy widelcem.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zezłocenia przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017