Razowa grecka grzanka z serem i pomidorami - KUKBUK
Razowa grecka grzanka DAKOS

Razowa grecka grzanka z serem i pomidorami

Agata Wojda w korespondencji z Krety podaje prosty przepis na dakos.

Grzankę przez chwilę moczymy w wodzie, a następnie przecieramy papierową serwetką. Na tarce ścieramy pomidora na mus, który wykładamy na chleb. Solimy. Obsypujemy kopiasto serem, obrzucamy oliwkami, posypujemy oregano, zalewamy oliwą i oprószamy pieprzem. Liczymy do dwudziestu i jemy.

Ser halloumi z wodorostami, brokułem i sezamem

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Brokuł rwiemy na różyczki, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i cukru. Zostawiamy na 10 minut.

Wodorosty zalewamy w oddzielnym naczyniu identycznie jak poprzednika, po 10 minutach odcedzamy jedną i drugą miskę na wspólnym sicie. W miseczce ukręcamy sos z miodu, sosu sojowego, limonki i pomarańczy.

Ser kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy częścią sosu przy pomocy pędzelka. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika (możemy tez zrumienić na patelni lub na grillu).

W tym samym czasie rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy czosnek, brokuły i wodorosty. Przez 2-3 minuty smażymy, obsypujemy sezamem i zalewamy resztą sosu. Serwujemy z wkomponowanymi kawałkami gorącego sera. I nie zapominamy, że można do tego dodać bób, fasolkę, okrę, szparagi zielone lub pak choy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: