Raviolo - KUKBUK
raviolo kukbuk

Raviolo

4 porcje

Włoskie klasyki z zielonymi dodatkami: szpinakiem, groszkiem i szparagami. Żeby nie było nudno, dorzucamy też fioletową marchew. Finito!

Szpinak myjemy i blanszujemy, po czym wrzucamy razem z jajkami do blendera. Miksujemy na masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i ręcznie je zagniatamy. Odkładamy na godzinę szczelnie zawinięte w folię, żeby nie wyschło. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto wałkiem lub maszynką, żeby było jak najcieńsze. Lepimy raviolo z farszem z ricotty i parmezanem.

Zagotowujemy wodę z dużą ilością soli. Wrzucamy szparagi i zielony groszek na minutę. Wyławiamy i szybko wrzucamy je do wody z lodem, żeby zatrzymać gotowanie. Odsączamy wodę na ręczniku papierowym. Fioletową marchew kroimy na mandolinie, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut.

 

Przepis: Paweł Fabiś / Restauracja Mąka i Woda

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: