Raviolo con uovo - KUKBUK
Raviolo con uovo kukbuk

Raviolo con uovo

2 porcje

Poduszeczka z makaronowego ciasta, kryjąca w sobie płynne żółtko i ziołową ricottę i zalana palonym masłem... Tak smakuje rozpusta!

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i usypujemy kopczyk na blacie. Robimy w nim wgłębienie, wbijamy jajko i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. W razie konieczności dodajemy łyżkę lub dwie wody. Wyrobione ciasto owijamy folią i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy farsz.

Bazylię siekamy. W misce mieszamy sery, bazylię, doprawiamy do smaku. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki/zamrażarki. Na stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto na raviolo, nadając mu kwadratowy kształt. Dzielimy je na pół. Jedną połowę ponownie dzielimy na pół, szprycą wyciskamy na środek każdego kawałka gniazda z farszu, do środka ostrożnie wbijamy żółtko. Brzegi smarujemy wodą, przykrywamy drugą warstwą ciasta, dociskamy dokładnie przy farszu i wykrawamy raviolo w kształcie koła, odcinając nadmiar ciasta. Wrzucamy pierogi na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 4-5 minut. W tym czasie przygotowujemy palone masło – na średnim ogniu podgrzewamy je, aż osiągnie brązowy kolor i zacznie intensywnie pachnieć. Na gorące masło wrzucamy bazylię (uwaga – może skwierczeć i strzelać!) i smażymy, aż stanie się chrupiąca.

Ugotowane raviolo podajemy polane palonym masłem i udekorowane listkami chrupiącej bazylii.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Jasińska

 

© KUKBUK 2017