Ravioli z dynią - KUKBUK
ravioli akademia kulinarna kukbuk

Ravioli z dynią

4-6 porcji

To danie poleca Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

CIASTO

Wymieszać mąkę z solą. Dodać masło i miksować, aż utworzą się małe grudki. Dodać żółtko, zimną wodę i ugnieść ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieść 2–3 razy, aż będzie gładkie. Podzielić ciasto na 2 części w kształcie krążków, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 20 minut, aby stwardniało.

Makaron:

Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.

Nadzienie:

Wymieszać miąższ pieczonej dyni z jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową oraz amaretti. Umieścić nadzienie na kwadracikach z makaronu i formować ravioli większe niż normalne.

Gotować w osolonej wodzie, a następnie polewać roztopionym masłem, szałwią i tartym serem. Niektórzy lubią polewać je sosem mięsnym (bolognese/ragu) lub sosem pomidorowym z  czosnkiem i papryczką chili.

Oczywiście nie zapomnij o posypaniu dania parmezanem.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we WrocławiuSzefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: