Ravioli z kozim serem - KUKBUK
ravioli kozi ser kukbuk

Ravioli z kozim serem

10 porcji

Jeśli nie umiecie ulepić pięknej falbanki na polskich pierogach, spróbujcie zrobić ravioli. Tu liczy się smak i farsz!

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Nie powinniśmy potrzebować wody, ale jeśli po pięciu minutach ciasto wciąż będzie suche, dodajemy kilka kropli. Ciasto zawijamy w folię i dokładamy na godzinę. W tym czasie mieszamy składniki na farsz. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm, nakładamy na nie po łyżeczce farszu w odległości kilku centymetrów od siebie, a wokół niego zwilżamy ciasto wilgotnym pędzelkiem i przykrywamy drugą warstwą ciasta, dokładnie przyciskając i wypychając bąbelki ze środka. Wycinamy niewielkie krążki (około 3,5 cm) wokół ciasta z farszem i odkładamy na posypaną semoliną deskę. Ravioli powinny być na jeden kęs. Nagrzewamy patelnię i przygotowujemy duży garnek z gotującą się, osoloną wodą, w której będziemy szybko gotować ravioli. Równolegle smażymy pomidorki wiśniowe na oliwie z kilkoma plasterkami czosnku. Gdy po około 2 minutach ravioli będą ugotowane al dente, przekładamy je na patelnię z pomidorkami (nie odsączamy ich zbytnio, woda ze skrobią pomoże utworzyć sos). Zdejmujemy z ognia, dorzucamy kilka kawałków zimnego masła i kręcąc patelnią, mieszamy sos. Ravioli podajemy na łyżeczkach, udekorowane pociętą w podłużne paski bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: