Ravioli z jarmużem i bundzem - KUKBUK
ravioli jarmuz kukbuk

Ravioli z jarmużem i bundzem

4 porcje

Zdrowa, orkiszowa wersja pierożków ravioli, nadziana pesto z jarmużu i serem ricotta. Dla równowagi polejcie je palonym masłem.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i jajka. Łączymy składniki ręką i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wykładamy ją na lekko podsypaną mąką stolnicę. Ponownie zagniatamy, aby ciasto stało się elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę (w tym czasie ciasto odpocznie i będzie łatwiejsze do rozwałkowania).

Przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na czas wałkowania ciasta makaronowego. Jarmuż myjemy, suszymy i usuwamy twarde łodygi. Miksujemy z pozostałymi składnikami pesto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej oleju). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto makaronowe dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy kolejno na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) o wymiarach ok. 45 cm x 25 cm. Jeden placek ponownie układamy na stolnicy, smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku. Następnie kładziemy nadzienie serowe (małą łyżeczką w odległości ok. 3 cm między porcjami) w trzech rzędach. Ostrożnie przykrywamy drugim plackiem makaronowym (nawiniętym na wałek, aby było łatwiej przenieść ciasto). Miejsca dookoła nadzienia dokładnie dociskamy palcem, aby pozbyć się powietrza i skleić ciasto.

Następnie nożem lub radełkiem dzielimy pierożki, odcinając wystające brzegi ciasta. Wrzucamy porcjami (po ok. 20 pierożków) do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 8 minut od wypłynięcia (powinny być al dente). Podajemy z palonym masłem (rozpuszczamy masło w garnuszku i podgrzewamy, aż zrobi się brązowe i pachnące), pesto z jarmużu i drobno otartym wędzonym bundzem.

Przepis i zdjęcie: Barbara Skrzyńska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: