Ravioli di zucca - KUKBUK
ravioli cukinia kukbuk

Ravioli di zucca

ok. 5 porcji

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Po około 10 minutach zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki, by odpoczęło.

 

Dynię i jabłko obieramy, kroimy i gotujemy na parze. Odstawiamy, by owoce wystygły, odparowały i odciekły. W razie potrzeby odciskamy, by usunąć nadmiar soków. Miksujemy dynię z serem i musztardą. Doprawiamy cukrem, solą i gałką muszkatołową. Farsz powinien być słodki i słony jednocześnie. Dodajemy startą skórkę z cytryny. (Pominąłem musztardę, bo nie miałem. Ale następnym razem sobie kupię!)

Ciasto wałkujemy. Ja użyłem maszynki do makaronu, ustawionej na jedynkę. Z ciasta wycinamy kwadraty o czterocentymetrowym boku. Łączymy ze sobą dwa przeciwległe narożniki. Sklejamy ciasto na bokach i łączymy kolejne dwa narożniki. Gotujemy w słonej wodzie około minuty! Podajemy z roztopionym masłem, najlepiej klarowanym.

Zaproście gości i podajcie takie pierożki, a jęki, piski i gwizdy jak na pokazie mody gwarantowane. A jeśli przez przypadek będziecie w Rivagnolo Mantovano odwiedźcie Fabio, zjedzcie ravioli i pozdrówcie go ode mnie.

Więcej przepisów Bartka Kieżuna.

fot. Bartek Kieżun/Przemek Krupski

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: