Ravioli di scamorza con olio di tartufi - KUKBUK
ravioli scamorza kukbuk

Ravioli di scamorza con olio di tartufi

3 porcje

Wyrabiamy ciasto z mąki i trzech jaj z odrobiną soli. Po około 20 minutach owijamy je folią i chowamy do lodówki. W tym czasie ścieramy ta tarce scamorzę i łączymy ją z ubitym żółtkiem. Gdy ser równomiernie zabarwi się na pomarańczowo, dodajemy 20 ml oliwy truflowej. Tak przygotowanym farszem wypełniamy bardzo cienko rozwałkowane ciasto.  Moja maszynka do ciasta ustawiona jest na 1. Pierożki gotujemy krótko,  kiedy wypłyną wyławiamy je i podajemy z oliwą truflową lub masłem wymieszanym w proporcjach pół na pół z roztopionym masłem. Ja wycinam krążki z ciasta, nakładam farsz i przykrywam drugim krążkiem. Takie ravioli nazywa się wówczas cappellacci i jest to doskonałe wyjście, jeśli się nie umie ulepić malutkiego, kształtnego raviolo w kształcie pępka Venus. W ten sposób można podkarmić swoją Italofilię.

 

Beth Elon „Smakując Toskanię” Pascal, Bielsko Biała, 2013

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: