Ravioli al radicchio - KUKBUK
ravioli radicchio kukbuk

Ravioli al radicchio

dla 4 osób

Z mąki usypujemy kopczyk i robimy w nim zagłębienie. Wbijamy jajka, odrobinę solimy i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na kwadrans, by odpoczęło. Po usunięciu głąba radicchio (wybaczcie mi, proszę, ale to było to z Chioggii) siekamy i wraz z pokrojoną drobno białą częścią pora smażymy na oliwie. Gdy zmięknie, solimy, pieprzymy i dokładamy na patelnię mascarpone oraz tarte grana padano. Dusimy, mieszając, by powstał kremowy, gęsty sos. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Ja używam maszynki do makaronu i w wypadku ravioli ustawiam wałek na jedynkę. Porcje farszu nakładamy na ciasto w niewielkich odległościach. Miejsce dookoła farszu smarujemy wodą, a całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Szklanką wycinamy okrągłe ravioli, które fachowo zwą się cappellacci, przez kształt przypominający chłopski słomkowy kapelusz! Możecie też ulepić klasyczne pępki Wenus, jeżeli macie za sobą kurs lepienia ravioli. Ja jeszcze nie mam. Gotujemy minutę!

Podajemy z masłem szałwiowym lub z masłem i cynamonem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: