Ratatouille jak z filmu - KUKBUK
kukbuk na tropie ratatouille 16

Ratatouille jak z filmu

3 - 4 porcje

Sztandarowe francuskie danie w wersji z animowanego filmowego hitu

Nacinamy skórkę pomidorów, blanszujemy je przez 30 sekund we wrzącej wodzie, po czym hartujemy i obieramy. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plasterki o grubości 2-3 milimetrów.

Przygotowujemy sos. Papryki opalamy nad palnikiem gazowym, aż sczernieją, przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 5-10 minut. Obieramy w zimnej wodzie. Cebulę i marchewkę kroimy, obsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy pokrojoną paprykę, pomidora i resztki warzyw, które pozostały po krojeniu na plasterki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Dodajemy wybrane zioła oraz, w razie konieczności, odrobinę wody. Miksujemy blenderem i, jeśli zachodzi taka konieczność, przecieramy przez sito. Próbujemy, doprawiamy.

Formę do pieczenia smarujemy sosem. Układamy w niej warzywa tak, by zachodziły ciasno na siebie, zachowując kolejność: zielona cukinia, żółty pomidory, bakłażan, czerwony pomidor, żółta cukinia. Przyprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i pieczemy w 160 stopniach około 90 minut. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pergamin.

Podajemy z sosem paprykowym oraz lekkim winegretem z octu i oliwy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: