Ramequin de forestiere - KUKBUK
tarta z grzybami kukbuk

Ramequin de forestiere

1 tarta

Na oliwie z masłem smażymy szalotkę razem z grzybami. Gdy zaczną się rumienić, całość posypujemy mąką i zasmażamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i stawiamy ponownie na gazie. Nie przerywając mieszania, czekamy, aż śmietana zgęstnieje (u mnie poszło migiem). Pozostawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do rondla. Stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, by nie powstały grudy. Mieszankę podgrzewamy na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.  Mieszając dodajemy masło, szczypiorek, przyprawy oraz jajka, jedno po drugim. Następnie wsypujemy ser i ponownie mieszamy. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Potem nakładamy farsz i przykrywamy go drugą połową ciasta. Pieczemy 20-25 minut. Ramequin ma być złoty jak wnętrza pałacu w Wersalu. Podajemy z białym winem i zieloną sałatą. Potem podajemy ozory i torcik bezowy. I po urodzinach! A wracając do podsumowań: zrobiłem makaron i upiekłem chleb, wyciskałem krewetkom mózgi i wycinałem jelita, jadłem surową wołowinę i surowe ryby, bywałem w kuchniach i poznałem szefów kuchni płci obojga, a narodowości za to wielu. To był chyba dobry rok… za który bardzo wszystkim dziękuję!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: