Ramen na zimno (Hiyashi chuka) - KUKBUK
Kukbuk lato w japonii ramen

Ramen na zimno (Hiyashi chuka)

3 - 4 porcje

Ramen – jedno z najpopularniejszych dań w Japonii – jest w istocie pochodzenia chińskiego.

Przygotowujemy kurczaka: mięso, sake, wodę i sól umieszczamy w średniej wielkości rondlu, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut lub do całkowitego ugotowania mięsa. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.

W wersji szybkiej gotowanego kurczaka możemy zastąpić cienko pokrojoną szynką.

Wszystkie składniki sosu mieszamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do schłodzenia, po czym wstawiamy do lodówki i trzymamy w niej do czasu podania.

Składniki naleśników (z wyjątkiem oleju) mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Rozprowadzamy na patelni ⅓ masy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim, zwijamy w rulonik i kroimy w cienkie paski.

Ogórki kroimy w cienkie słupki, a pomidory na ćwiartki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schładzamy pod bieżącą wodą. Rozkładamy go na talerzach, dodajemy pokrojone mięso, paski jajecznych naleśników oraz warzywa. Każdą porcję zalewamy mniej więcej połową szklanki dressingu.

Podpowiedzi:

Pozostały dressing można wykorzystać do sałatek.

Świeży lub suszony makaron ramen powinien być dostępny w sklepach z żywnością azjatycką, ale w razie problemów z dostępnością można użyć dowolnego azjatyckiego makaronu.

Śmiało eksperymentujmy z dodatkami. W wersji z owocami morza dobrze sprawdzą się krewetki czy paluszki krabowe, w wersji wegetariańskiej zaś – grzyby i (lub) dodatkowe warzywa, na przykład kukurydza, edamame, szparagi, kiełki, cukinia, okra czy brokuły.

Tekst: Aleksander Szojer i Anna Jassem
Zdjęcia: Wiktor Staniecki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: