Ramen mięsny - KUKBUK
ramen kukbuk

Ramen mięsny

10 porcji

Ramen to świetna propozycja na jesień - mięso zapewni nam odpowiednią ilość białka, a potężna dawka warzyw uzupełni wszystkie braki witamin.

Kości wieprzowe wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 12 godzin, co godzinę wymieniając wodę. Następnie obgotowujemy przez 5 minut i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Oddzielnie obgotowujemy korpus z kurczaka. Kości, korpus i łopatkę wieprzową wkładamy do garnka, dorzucamy warzywa i przyprawy, wlewamy wódkę oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu. Po godzinie nakłuwamy łopatkę – jeśli płyn, który z niej wypływa, jest przezroczysty, wyciągamy ją, a resztę gotujemy dalej, zbierając szumy, przez 6 do 12 godzin. Gotowy bulion przecedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.

Jajko gotujemy na półtwardo, obieramy i na kilka godzin wkładamy do zalewy.

Pora kroimy w cienkie paseczki, zalewamy na kilka minut zimną wodą i odsączamy. Pędy bambusa skrapiamy łyżeczką octu i po kilku minutach także odsączamy.

Łopatkę wkładamy do garnka z przygotowaną zalewą i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut (do momentu aż zalewa się zredukuje, a mięso skarmelizuje).

Przygotowujemy makaron.

Bulion wyciągamy z lodówki, zbieramy z wierzchu stężały tłuszcz, doprowadzamy do wrzenia i dokładnie roztrzepujemy w nim pastę miso. Makaron wkładamy do misek, zalewamy bulionem i dosypujemy posiekaną dymkę, kukurydzę, kiełki, pora, wkładamy połówkę jajka, po 4 plastry mięsa oraz kawałek glonu nori. Zupę można przyprawić japońskim chili w proszku i olejem sezamowym z chili.

Przepis: Yeunsu Lee / restauracja Shabu Shabu

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: