Rajskie jabłuszka z gruszkami w winnym syropie - KUKBUK
dynia krem kukbuk

Rajskie jabłuszka z gruszkami w winnym syropie

4 porcje

W garnuszku o grubym dnie szykujemy syrop. Cukier łączymy z wodą, wrzucamy goździki i podzielone na pół strączki kardamonu. Redukujemy, aż syrop zgęstnieje i zrobi się klarowny. Jabłka zostawiamy z szypułkami i płuczemy w zimnej wodzie. Wykałaczką robimy kilka dziur w różnych miejscach owoców (mają twardą skórkę i bez tego zabiegu, wrzucone do gorącego syropu, natychmiast pękają). Osuszone i ponakłuwane jabłka wkładamy do syropu i od razu bierzemy się do obierania małych połówek gruszek (mogą być ćwiartki). Po 3 minutach duszenia jabłek dodajemy do nich gruszki i pozwalamy, aby miękły przez 5 minut. Odławiamy do słoika same owoce, pozostawiamy na ogniu syrop z przyprawami i wlewamy wino ze szczyptą soli. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, redukujemy i przez sitko przelewamy do owoców – muszą być zalane winnym syropem. Wystudzone, nasiąknięte zapachem przypraw są idealne do słonego twarogu na śniadanie oraz jako dodatek do duszonych mięs, dziczyzny lub gęsi na Świętego Marcina.

© KUKBUK 2017