Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce - KUKBUK
mlode ziemniaki_raita kukbuk

Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce

Trochę po hindusku, a trochę po polsku - młode ziemniaki w orzeźwiającej kąpieli.

Zsiadłe mleko delikatnie solimy. Dodajemy pozostałe przyprawy, pokrojone w kostkę: ogórek i rzodkiewki oraz kolendrę i szczypiorek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki raity się połączyły.

Ziemniaki myjemy i obgotowujemy przez 10 minut, po czym kroimy w cienkie plastry i smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni.

W rondelku zagotowujemy wodę z octem. Jajka pojedynczo wbijamy do miseczki. Łyżką robimy w wodzie wirek i wlewamy do niej po jednym jajku. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu i wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.

Na talerze nakładamy raitę i ziemniaki. Na wierzchu układamy ugotowane jajka.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: