Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami - KUKBUK
racuchy z jablkami kukbuk

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

4 porcje

Jak wspominacie najbardziej popisowe danie z repertuaru babci? W naszym rankingu wygrywają jabłkowe racuchy z cukrem pudrem.

Do 100 ml mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po 15 minutach dolewamy zaczyn do wymieszanych mąk. Dodajemy pozostały cukier i dolewamy tyle mleka, aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do ciasta. Łyżką nakładamy porcje wielkości racuchów na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obydwu stron.

Podajemy klasycznie z cukrem pudrem.

 

Przepis: Piotr Bruś- Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: