Rabarbarowe mojito - KUKBUK
rabarbarowe-mojito kukbuk

Rabarbarowe mojito

1 porcja

Obieramy rabarbar z wierzchniej błony i kroimy w plastry o grubości około 2 centymetrów. Wkładamy do litrowego słoja. Do rondelka wsypujemy cukier, dorzucamy skórkę pomarańczy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i wrzącym syropem zalewamy rabarbar umieszczony w słoju. Kiedy rabarbar nieco przestygnie, dodajemy do niego przecedzony sok z limonki. Zakręcamy słoik i odstawiamy na tydzień. Kiedy rabarbar zacznie lekko fermentować, będzie najsmaczniejszy. By zatrzymać proces fermentacji, dolewamy do słoika 50 ml mocnego alkoholu, a słoik wstawiamy do lodówki.

Wkładamy rabarbar do wysokiej szklanki. Za pomocą moździerza barmańskiego (lub końcówki drewnianej łyżki) ucieramy go na gładką masę. Dodajemy syrop, sok z limonki, whisky i wodę gazowaną. Mieszamy łyżką, zasypujemy do pełna kruszonym lodem. Następnie znów mieszamy, przykrywając górę szklanki serwetką, by w trakcie mieszania lód nie wypadł z naczynia. Ostatni raz dosypujemy do pełna kruszonego lodu i dekorujemy kawałkiem sfermentowanego rabarbaru.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: