Rabarbarowe crumble - KUKBUK
rabarbar crumble kukbuk

Rabarbarowe crumble

6 porcji

Rabarbar baraszkuje pod kruszonką. A gdyby tak ostudzić jego temperament gałką lodów waniliowych?

Rabarbar myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem. Dusimy na małym ogniu do otrzymania jednolitego dżemu (w razie potrzeby możemy podlać wodą). Lekko studzimy.

W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki, lepimy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Filiżanki napełniamy musem z rabarbaru, posypujemy malinami,  a następnie kruszonką, startą na tarce lub rozdrobnioną między palcami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Kruszonka powinna być ładnie zrumieniona i chrupiąca. Zjadamy na ciepło.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: