Rabarbarowa tarta z ricottą - KUKBUK
tarta rabarbar ricotta kukbuk

Rabarbarowa tarta z ricottą

1 blacha

Sezon na rabarbar jest tak krótki, że nie warto marnować czasu!

 

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, posiekane orzechy) na ciasto mieszamy. Dodajemy masło i jajko, szybko zagniatamy w plastyczną masę. Jeśli nie daje się zagnieść, można dodać odrobinę mleka. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 20-30 minut.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek – albo na jedną większą tartę o średnicy 25 cm, albo na kilka mniejszych (okrągłych lub prostokątnych, jak kto woli). Ciasto pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach. Gotowy kruchy spód studzimy.

 

Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na 3-centymetrowe kawałki. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru, dodajemy sok z pomarańczy i wrzucamy rabarbar. Podduszamy go kilka minut, jeśli chcemy, by pozostał chrupki i w jednym kawałku, a jeśli potrzymamy go dłużej, rozpadnie się. Przekładamy rabarbar na kruchy spód, zalewamy sosem z patelni. Całość zapiekamy przez kilka minut w piekarniku w 180 stopniach. Ricottę ucieramy z cukrem do smaku, dodajemy sok z limonki lub cytryny. Wcześniej ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy do ricotty. Nakładamy łyżkę słodkiej ricotty na kawałek ciepłej tarty i tak serwujemy.

 

  • tomeksss

    Proszę, podawajcie przepisy w jednostkach wagowych i objętościowych a nie na szklanki, łyżki czy łyżeczki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: