Rabarbar, truskawka i młode buraczki - KUKBUK
rabarbar salatka kukbuk

Rabarbar, truskawka i młode buraczki

4 porcje

(Podam do kruchego placka z bryndzą na śniadaniu prasowym. Świetnie pasują do smażonego białego sera lub lekko wytrawnych leniwych jako dodatek, na chleb w rozsądnej ilości z pastą z wędzonej ryby, a jako kropla na krem z białych szparagów).

Odpalamy 4 palniki. Gotujemy młode buraki, lekko ocukrzone i posolone. Całe szczęście nie zajmuje im to tyle, ile tym, które przetrwały zimę. W tym samym czasie połowę ciemnowiśniowych gałązek botwinki kroimy w drobną, równą kostkę. (Reszta niepotrzebna – wrzućmy sobie do chłodnika, gdy poprawi się pogoda za oknem). Z octu i cukru do botwinki robimy syrop przypominający karmel. Można dorzucić 4 goździki. Posiekaną łodyżkę botwinki wrzucamy na 1 minutę do gorącego syropu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy. Rabarbar kroimy na skośne 1,5-centymetrowe kawałki. Z 5 łyżek wody, cukru i odcedzonego syropu ze zrobionej wcześniej botwinki szykujemy kolejny syrop. Do gęstego wrzucamy pokrojone w ćwiartki buraki, słodką botwinkę i rabarbar. Na dużym ogniu mieszamy i smażymy z uczciwym bulgotaniem około 5 minut. Dorzucamy pokrojone na pół truskawki i tarty imbir. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy ostygnąć. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem lub cynamonem, jeśli lubimy. Można całkowicie wykluczyć buraki i skupić się na wersji słodkiej (ale truskawka lubi świeży estragon lub wanilię).

© KUKBUK 2017