Quiche z serem huculskim i dzikim czosnkiem z sałatką ze szparagów - KUKBUK
quiche ser kukbuk

Quiche z serem huculskim i dzikim czosnkiem z sałatką ze szparagów

1 tarta i sałatka

 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i sól. Czubkami palców zaczynamy wyrabiać, dodając wodę i ugniatając elastyczne ciasto. Prostokątną blachę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na duży, prostokąt i przenosimy do foremki. Boki musza zwisać poza blaszkę. Chłodzimy w lodówce, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Widelcem robimy kilka dziur, układamy papier do wypieków obciążony ziarnami fasoli i pieczemy najpierw 15 minut, a potem bez papieru – kolejne 10. Studzimy lekko.

 

Ser kroimy na równe centymetrowe kostki. Ukręcamy jajka dodając do nich śmietanę i mąkę. Lekko doprawiamy solą (ostrożnie, bo ser jest bardzo słony), czosnkiem niedźwiedzim i gałką. Nie miksujemy zbyt długo, bo zalewa ma się wyłącznie połączyć (bez piany). Na ciasto wykładamy równomiernie gruyere, zalewamy jajkami i rozrzucamy kostki sera. Pieczemy około 45 minut-1 godziny w 170-175 stopniach. Całość nam się pięknie podniesie i zrumieni na złoto. Gotowe! Zanim zaczniemy kroić, potrzebna będzie chwila na wystygnięcie, aż się wszystko lekko ściśnie. Uwaga, nie będzie łatwo kroić i tak ma być. Ale zaręczam, nie ma nic lepszego jak świeżo upieczony placek. Jeśli nam wpadnie do głowy kiedykolwiek podgrzewać quiche, to wyłącznie w dobrze nagrzanym piekarniku, a przenigdy w mikrofali!

 

 

Szparagi i pokrojoną wzdłuż na cztery części dymkę przypiekamy na grillu z dwóch stron. Mają powstać na nich lekko przypalone wzory z rusztu. Po przewróceniu na drugą stronę można pędzelkiem lekko posmarować olejem. Gorące szparagi kroimy na długie skośne kawałki, wrzucamy do miski z chrupiącą dymką i czosnkiem. Dodajemy ciepłe migdały. Sok z limonki łączymy z olejem orzechowym i syropem z bzu. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Teraz sól i na koniec wszystkie zielone elementy. Dużo. Plus ciepły quiche i zimny kieliszek Pouilly – Fume.

© KUKBUK 2017