Quiche provençale - KUKBUK
quiche prowansalski kukbuk

Quiche provençale

4-6 porcji

Cebule kroimy w ćwiartki i przesmażamy na oliwie na dużym ogniu. Kiedy zawartość patelni się zeszkli, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i przekładamy do miski. Powtarzamy te czynności – kolejno z papryką i bakłażanami pokrojonymi w plastry. Warzywa przesmażamy krótko, a kiedy się zrumienią, ściągamy je z patelni, bo będą dochodziły w piecu, więc nie możemy przesadzić.

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy mniej więcej 50 centymetrów i grubości około ½ centymetra. Posypujemy mąką, nawijamy na wałek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdyby warzywa puściły sok, wylewamy go z miski. Na środku placka układamy najpierw bakłażany, na nich paprykę i wykańczamy czerwoną cebulą. Brzegi ciasta zawijamy do środka, robiąc coś na kształt falbanki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: