Quiche lorraine - KUKBUK
Quiche lorraine kukbuk

Quiche lorraine

4-6 porcji

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy posiekane masło i łączymy wszystko razem opuszkami palców, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Żółtko mieszamy z wodą i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy szybko, aby ciasto zbytnio się nie zagrzało. Formujemy placek, owijamy folią i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie. Foremkę na tartę smarujemy masłem i przykrywamy ciastem, dociskamy brzegi. Nakłuwamy widelcem, przycinamy do wysokości foremki i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, posypujemy wierzch fasolą i pieczemy „na biało” przez 10-15 minut. Wyciągamy, aby przestygło.

Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy. W miseczce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy boczek (tłuszcz odlewamy). Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy serem i pieczemy w 180°C około 40 minut, aż się ładnie zarumieni.

Quiche lorraine kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: