Quiche z kwiatami cukini, cheddarem i fetą - KUKBUK
quiche kwiaty cukinii kukbuk

Quiche z kwiatami cukini, cheddarem i fetą

1 okrągła forma

Szczerze mówiąc, to nasz ulubiony quiche.

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i ugniatamy. Dodajemy cukier, sól oraz wodę i energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Kwiaty oddzielamy od owoców. Cukinie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, przekładamy do formy i wylepiamy ranty. Nakłuwamy widelcem.

Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy jajka i żółtka, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Cheddar i fetę kroimy w kostkę, wysypujemy na wylepioną spodem formę, układamy podsmażoną cukinię i zalewamy ciasto masą. Na wierzchu układamy kwiaty.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, aż quiche zrobi się złotobrązowy. Przed podaniem wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Przepis i zdjęcia: Anna Kalwala

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: