Quiche z brokułami i cheddarem - KUKBUK
Quiche brokul kukbuk

Quiche z brokułami i cheddarem

4-6 porcji

To danie poleca Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom: średni

CIASTO

Wymieszać mąkę z solą. Dodać masło i miksować, aż utworzą się małe grudki. Dodać żółtko, zimną wodę i ugnieść ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieść 2–3 razy, aż będzie gładkie. Podzielić ciasto na 2 części w kształcie krążków, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 20 minut, aby stwardniało.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować 1 część ciasta na krążek o średnicy ok. 25 cm. Bez rozciągania ciasta włożyć je do żłobkowanej formy o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem. Odciąć wystające kawałki ciasta i dokleić je w miejscach, gdzie ciasto się przerwało lub jest zbyt cienkie. Schłodzić podstawę z ciasta w lodówce przez 10 minut. Powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
Wyłożyć podstawy z ciasta folią i wypełnić obciążnikami lub suszoną fasolą. Piec przez 30 minut, aż podstawy z ciasta będą suche. Usunąć folię i obciążniki i piec jeszcze przez ok. 15 minut, aż podstawy z ciasta będą suche i przyrumienione na złoty kolor. Przełożyć podstawy z ciasta na 2 sztywne blachy do pieczenia.
FARSZ

Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać brokuły i tymianek, przyprawić solą i białym pieprzem i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż brokuły zmiękną, ale nie zarumienią się. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać ser i zamieszać.

Rozdzielić nadzienie do gotowych podstaw z ciasta. W miseczce ubić całe jajka z żółtkami na gęsty krem. Lekko przyprawić solą i białym pieprzem. Wlać krem do podstaw z ciasta i piec przez ok. 30 minut, odwracając blachę w połowie pieczenia, żeby urosły równo i żeby były lekko przyrumienione. Zdjąć quiche z blachy i pozostawić do ostudzenia na 15 minut. Wyjąć z form, pokroić i podawać.

 

PRZYGOTOWAĆ WCZEŚNIEJ 
Quiche można przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem należy podgrzać potrawę.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we WrocławiuSzefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: