Quesadillas z jagnięciną i miętą - KUKBUK
quesadillas kukbuk

Quesadillas z jagnięciną i miętą

4 porcje

Hola amigos, pora ugrillować tortillę z pachnącą kuminem jagnięciną i serem, a potem zanurzyć jej rożek w gęstym jogurcie. I zjeść!

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kosteczkę. Czosnek ścieramy na tarce, a miętę siekamy. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy mięso na małym lub średnim ogniu, starając się rozdrobnić je drewnianą łyżką. Kiedy mięso zacznie się przypiekać, dodajemy przyprawy i czosnek. Smażymy na złoty kolor, a na koniec mieszamy z pomidorami i miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia. Placki tortilli przekładamy na przemian mięsem i serem, a następnie smażymy z obu stron na patelni grillowej. Można również podsmażyć na patelni same tortille, nałożyć farsz i podgrzać w piekarniku (kilkanaście minut w 150 stopniach, aż ser się rozpuści). Quesadillas możemy posypać serem również na wierzchu. Podajemy z jogurtem lub ostrym sosem z chili.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: