Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem - KUKBUK
quesadillas kukbuk

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

2 porcje

Złote i chrupiące tortille, stopiony ser i słodka pieczona dynia - czego chcieć więcej? Może tylko śmietany do zanurzenia.

Dynię czyścimy i kroimy w małą kostkę. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i doprawiamy tymiankiem, suszonymi płatkami chili i solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut – do miękkości.

Pierś indyka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sumakiem i papryką. Smażymy na patelni z obu stron do mocnego zrumienienia, następnie kroimy w kawałki. Na placek tortilli wykładamy kawałki upieczonej dyni i lekko ugniatamy widelcem, następnie nakładamy liście świeżego szpinaku, kawałki indyka i całość posypujemy mozzarellą. Tak przygotowany placek przykrywamy drugą tortillą i kładziemy na rozgrzanej patelni – i położyć na rozgrzanej patelni – całość powinna się zrumienić z dwóch stron, a ser w całości rozpuścić. Gotową quesadillę kroimy w trójkąty.
Podajemy natychmiast, najlepiej z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i świeżych ziół.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: