Quesadilla z marynowaną kaczką - KUKBUK
quesadilla kaczka kukbuk

Quesadilla z marynowaną kaczką

2 porcje

Kuchnia meksykańska to eksplozja smaków i kolorów, a nasza quesadilla nie jest wyjątkiem. Kaczkę łączymy z pomarańczą i rozmarynem.

Pierś z kaczki myjemy, wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego i zalewamy świeżym sokiem z pomarańczy oraz oliwą. Dodajemy rozmaryn i cynamon. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem na dwa dni. Kiedy mięso się zamarynuje, dodajemy sól i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 2 godziny, po czym kroimy je w plastry. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym układamy go na tortilli. Dorzucamy kawałki kaczki oraz drobno pokrojone cebulę i paprykę. Składamy je na pół i przez chwilę grillujemy w temperaturze 160 stopni po 2 minuty z każdej strony. Podajemy pokrojone w trójkąty z kwaśną śmietaną i ulubioną salsą z naszego rasta miksu.

 

Przepis pochodzi z 12 numeru KUKBUK-a.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: