Pulled pork - KUKBUK
pulled pork kukbuk

Pulled pork

2 porcje

Pulled pork to wieprzowina porwana widelcem na drobne kawałki. Jeden gryz tej wypełnionej mięsem i kapustą kanapki i jesteście w Teksasie.

Keczup mieszamy z cukrem, drobno posiekanym czosnkiem i oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i tak układamy łopatkę, by została nim dokładnie pokryta. Pieczemy w 175 stopniach przez mniej więcej 2,5 godziny.

Gotową wieprzowinę przekładamy do miski i za pomocą dwóch widelców rwiemy ją na drobne kawałki. Dodajemy sos z pieczenia i mieszamy (jeśli nie ma go zbyt wiele, dodajemy 2 łyżki keczupu).

Bułki przekrawamy na pół i zrumieniamy w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Na spodniej połówce układamy dużo wieprzowiny oraz sałatkę, po czym przykrywamy drugą częścią.

 

Przepis i zdjęcia: Marta Greber  http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: