Pulled pork - KUKBUK
pulled pork kukbuk

Pulled pork

6 porcji

Paprykę wędzoną mieszamy z solą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Powstałą marynatą nacieramy wieprzowinę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie przekładamy mięso na blaszkę i przykrywamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i pieczemy do 9 godzin – gotowe będzie już po trzech, ale im dłużej będziemy piec, tym mięso będzie bardziej soczyste. Po upieczeniu zostawiamy mięso na około 40 minut, by odpoczęło, a następnie dwoma widelcami rozdzielamy je na cienkie włókna. Tak przygotowanego pulled porka możemy podać w kanapkach lub bardziej nieprzyzwoicie – w croissancie z roszponką i majonezem czosnkowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: