Pudim de coco com molho de ameixa - KUKBUK
pudim de coco pudding kukbuk

Pudim de coco com molho de ameixa

6 porcji

W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy skrobię. Pozostałe mleko razem z mlekiem kokosowym i skondensowanym wlewamy do garnka. Dodajemy rozpuszczoną skrobię. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut, stale mieszając, aż pudding zgęstnieje. Salaterki natłuszczamy neutralnym olejem i wlewamy do nich pudding. Odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce.

 

Porto mieszamy z wodą, dodajemy cukier i przyprawy. Zagotowujemy. Kiedy zawrze, wrzucamy śliwki i gotujemy je chwilę, do miękkości. Wyjmujemy owoce, usuwamy przyprawy i przez mniej więcej 30 minut redukujemy sos.

 

Pudding delikatnie wyciągamy z salaterek, obracamy do góry nogami (jakkolwiek dziwnie to brzmi) i podajemy z sosem i ze śliwkami

© KUKBUK 2017