Pudding jaglany z pasternakiem - KUKBUK
pudding jaglany kukbuk

Pudding jaglany z pasternakiem

2 porcje

Wystarczy sok z cytryny, mascarpone i kardamon, żeby ze zwykłej kaszy jaglanej zrobić kremowy i kojący pudding na śniadanie.

Pasternak szorujemy, obieramy i kroimy w ukośne talarki. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu na maśle, dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy około 20 minut – uzupełniając wodę na bieżąco (jak przy risotcie) – aż pasternak będzie zupełnie miękki. Wówczas zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy z nadmiaru wody.

W międzyczasie przygotowujemy jaglankę. Rondelek o grubym dnie rozgrzewamy, wsypujemy do niego kaszę i prażymy na sucho, nieustannie mieszając przez kilka minut. Kiedy uwolni aromat, zalewamy wrzątkiem (ok. 0,5 cm ponad poziom kaszy), dodajemy szklankę mleka, szczyptę soli, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotujemy bez mieszania, aż kasza wchłonie niemal cały płyn, po czym zdejmujemy z ognia, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Po 15 minutach blendujemy kaszę z mascarpone, kardamonem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby rozcieńczamy mlekiem do uzyskania kremu o konsystencji jogurtu naturalnego (uwaga, zgęstnieje dodatkowo po przestygnięciu).

Gotowy pudding wykładamy na dwa głębokie talerze i dekorujemy karmelizowanym pasternakiem. Podajemy w towarzystwie masła migdałowego, podprażonych płatków i syropu klonowego, wykończony odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: